dijous, 7 de maig del 2020

En qui es van inspirar Clemente o Mourinho per ser entrenadors?


Brian Howard Clough va ser un mític entrenador britànic de futbol conegut pels seus èxits com a entrenador amb equips com el Derby County i el Nottingham Forest, als quals va portar des de la Segona Divisió d'Anglaterra a ser dels millors equips d'Europa de l'època, aconseguint dues vegades la Copa d'Europa amb el Forest (1979 i 1980). 


Brian Clough posant amb una de les dues copes d'Europa que va guanyar amb el Nottingham Forest

Així mateix va ser el l’entrenador de jugadors mítics, com el porter Peter Shilton o el davanter Trevor Francis. 

Prèviament va ser futbolista professional en la posició de davanter, marcant 251 gols en 274 partits al Middlesbrough i el Sunderland, arribant a ser internacional amb la selecció anglesa. Una lesió de lligament encreuat anterior el va portar a retirar-se als 29 anys i va provocar l'inici de la seva carrera com a entrenador.

Les seves declaracions directes, arrogants i de vegades polèmiques, el van portar a tenir problemes amb diversos presidents dels clubs en què va estar, assenyalant-se aquesta causa com a principal motiu per no haver estat mai escollit com a seleccionador anglès. 

És destacable també la relació amb llums i ombres que Clough va mantenir amb el seu assistent, Peter Taylor, durant tota la seva carrera. Brian Clough va patir alcoholisme durant els seus últims vint anys de vida, rebent un trasplantament de fetge el 2003. Va morir el 20 de setembre de 2004 a causa d'un càncer d'estómac.

Estàtua de Brian Clough i Peter Taylor a Sunderland.

És molt recomanable que mireu el film The Damned United (2009) https://youtu.be/wcZ7ZVD72C0 que tracta sobretot de l’època en què va deixar el Derby County i va fitxar pel Leeds United (que era el vigent campió de lliga) però va ser cessat set setmanes després de començar la temporada 74-75. Aquell Leeds United, ja sense Clough, s’enfrontaria i eliminaria aquella mateixa temporada al Barça de Cruyff i Reixach a la semifinal de la Copa d’Europa.

En un altra ocasió podem parlar del miracle de Clough amb el Nottingham Forest a finals dels anys 70, on va esdevenir l’únic club de futbol en tenir més Copes d’Europa que lligues angleses en les seves vitrines.


Fotografia oficial del Nottingham Forest amb uns quants dels títols aconseguits.

També podeu veure el documental The Brian Clough Story https://youtu.be/MaobwxJuAOsCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada